НОВИНИ

Интерпол издирва хърватски бизнесмен

Интерпол издаде червена бюлетина за издирването на хърватски бизнесмен. Ивица Тодорич, бивш собственик на най-голямата частна компания в страната е обвинен в незаконно придобиване на близо 200 млн. евро. Сега той може да бъде арестуван, в която и да е от страните членки на Интерпол и да бъде екстрадиран в Хърватия. Основаната от Тодорич компанията за търговия с хранителни стоки "Агрокор" натрупа дългове в размер на близо 6 млрд. евро и от април държавата пое управлението ѝ.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:12, 25.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
интерпол издирва хърватски бизнесмен

По време на мащабна операция около компанията "Агрокор" миналата седмица обискираха дома на бившия собственик Ивица ТОдорич, който според пресата вероятно е в Лондон. С участието на около 300 полицаи се проведоха обиски и арести на лица, участвали в ръководството на компанията. Има 15 заподозрени за финансови злоупотреби, съобщи прокуратурата. Сред задържаните е Пирушка Цанюга.

Анто Нобило, адвокат на Пирушка Цанюга: Тя е заподозряна за това, че между 2006 и 2017 година, когато е била в управата на "Агрокор", е одобрявала неверни финансови отчети.

Анте Тодорич, един от двамата синове на изчезналия бизнесмен, беше разпитан по подозрения, че заедно с други е помогнал на баща си да придобие незаконно над 150 милиона евро.

Анте Тодорич, син на Ивица Тодорич: Отрекох всички обвинения. В ход е разследване, нямам други коментари.

Тръгнал от дребен бизнес, минал през съмнителни приватизационни сделки и връзки с властимащите, Ивица Тодорич създава една от най-крупните компании на Балканите с 60 000 служители в седем държави. Поради редица грешки и неразумно теглене на кредити, "Агрокор" задлъжнява към банки и десетки хиляди доставчици. Специален закон позволи на Тодорич да предостави управлението на държавата. Така "Агрокор" избягна фалит, който би коствал загубата на десетки хиляди работни места и би се отразил зле на хърватската икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мерки за сигурност за полетите към САЩ
Нови мерки за сигурност за полетите към САЩ
Двама машинисти отиват на съд за влаковата катастрофа в Хитрино
Двама машинисти отиват на съд за влаковата катастрофа в Хитрино