НОВИНИ

Интерпол предупреждава за възможни кибератаки

Интерпол отправи предупреждение за възможни кибератаки в първия работен ден от седмицата. Жертвите на вируса WannaCry са в над 150 държави. Според "Майкрософт" е възможно инструмент от американската агенция за национална сигурност да е изтекъл в мрежата и да е основната причина за вируса.

bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 15.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Мълчанието на президента на "Майкрософт" Брад Смит относно въпроса дали Агенцията за национална сигурност има нещо общо с кибератаката дава основание да се смята, че тя е замесена в вируса, който изнудва хиляди потребители по целия свят. Агенцията за национална сигурност е използвала инструменти, които са изтекли в интернет, и които могат да се използват в новия вирус.

За три дни бяха засегнати повече от 200 хил. души. Много от засегнатите са компании, включително големи корпорации. Вчера чешка софтуерна компания съобщи, че международната кибератака е довела до повреди в 104 страни. Програмата за рекет WannaCry кодира съдържанието на персонални компютри и сървъри и иска от собственика по 300 долара за всяка заразена машина.

След 3 дни сумата се удвоява, а след седмица цялото съдържание безвъзвратно се унищожава. Според първоначални данни хакерите са получили най-малко 22 хиляди паунда откуп до този момент. Все още не е известно кой е разпространил опасния компютърен вирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея с нов балистичен опит
Северна Корея с нов балистичен опит
Парламентарната комисия за урана във водата ще има открито заседание днес
Парламентарната комисия за урана във водата ще има открито заседание днес