НОВИНИ

Интервю с робот или как да бъдем на две места едновременно?

Футуристът Рои Цезана доказа, че човек може да бъде на две места едновременно - нужно е само да помисли и да има добра интернет връзка. Цезана е един от лекторите на Софийския фестивал на науката, макар че не е тук. В България е единствено неговият робот. Нанотехнологът е убеден, че ако сме разумни, краят на света няма да дойде. Вижте интервюто с робот на Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:48, 12.05.2018
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Той е в Щатите, аз в София. Идва без панталони за интервюто, но поне е сложил вратовръзка.

БНТ: Панталоните вече са безполезни, така ли? Трябват ли Ви изобщо някакви панталони?

Рои Цезана, футурист: Ами... няма да кажа какво нося зад екрана. Но вече съм имал повече от 200 лекции с този робот.

Рои Цезана, футурист: Знаете ли... преди 10 месеца жена ми трябваше да роди, а мен ме поканиха на конференция в Казахстан. И аз й казах "Виж какво, имаме робота. Роботът остава с теб, а аз заминавам за Казахстан. Ако раждането започне, взимаш робота в болницата и може да стискаш врата му, докато раждаш. Ще ме виждаш на екрана и няма да си сама. Жена ми оцени идеята като "интересна", но предложи да направим обратното.

БНТ: Сега повече или по-малко човек сте?

Рои Цезана, футурист: Аз съм мозък и съм човек. Мозъкът ми позволява да съм този човек. Какво значение има механизмът? Ако например изгубя ръцете си, очевидно няма да съм по-малко човек. Щом сега управлявам с ръцете си робот от другия край на света, значи още съм човек.

Рои Цезана убеди гостите на Софийския фестивал на науката, че красотата е супер, но тъкмо науката ще спаси света.

БНТ: Вие ли сте човекът, който ще спаси света?

Рои Цезана, футурист: Ние всички ще го спасим. За първи път залогът е толкова голям. Имаме технологии, които могат да унищожат света, да го съсипят завинаги и да не останат никакви хора. Това ще стане, ако оплескаме нещата. Така че трябва да мислим по нов начин - да преосмислим какво значи да сме заедно.

Макар да си тръгва, без да си стиснем ръцете, Рои Цезана казва, че пак ще дойде в София - с едното или с другото си тяло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Азнавур е приет в болница със счупена ръка
Шарл Азнавур е приет в болница със счупена ръка
​Почина нашият колега и приятел Жоро Матев
​Почина нашият колега и приятел Жоро Матев