Новата капсула "Крю Драгън" на американската частна космическа компания "Спейс екс" претърпя "аномалия" по време на рутинен тест на двигателите във Флорида, съобщи Би Би Си.

© Архив

Инцидентът е станал на космодрума в Кейп Канаверъл, съобщи говорител на американските военновъздушни сили. Ситуацията е под контрол и няма пострадали, потвърдиха от компанията на милиардера Илон Мъск.

Безпилотната капсула извърши първият си успешен полет миналия месец. Инцидентът с двигателите й обаче може да забави плановете за пилотирана мисия до Международната космическа станция по-късно тази година.

След края на програмата на НАСА за космическите совалки през 2011 г. САЩ не са изпращали свои астронавти в космоса. В момента Вашингтон разчита на Русия и нейните космически кораби "Союз" за мисиите си в околоземна орбита.

В социалните медии вече се появиха снимки на "Крю Драгън", на които се вижда как от капсулата се издигат гъсти облаци дим. От основаната през 2002 г. от Илон Мъск компанията заявиха, че ще проведат разследване на инцидента и увериха, че системите на космическия апарат ще бъдат приведени в "съответствие с най-строгите стандарти за безопасност".

Капсулата „Дракон“ на „Спейс екс“ се завръща на Земята

Капсулата „Дракон“ на „Спейс екс“ се завръща на Земята

След историческия си първи полет до Международната космическа станция, капсулата „Дракон“ се завръща на земята.