Германският канцлер Ангела Меркел липсваше на официалната снимка от началото на форума на Г-20. Наложи се снощи от Берлин тя да кацне в Бон заради повреда на правителствения самолет "Конрад Адеауер". Както вече ви съобщихме, риск за сигурността на Меркел и делегацията не е имало. Часове по-късно с редовен полет от Мадрид канцлерът се отправи към Аржентина, където я очакват за гала вечеря.

Не за първи път правителственият самолет на Федералната република аварира. За първи път обаче това се случва във въздуха и то с един от възможно най-важните пътници на борда. Затова имаше и подозрения за саботаж. Наложи се полковник Гидо Хенрих от военно въздушните сили да обясни, че става въпрос за повреда на електронна част, чрез която екипажът комуникира с наземния контрол. Така контактът е прекъснал, а пилотът, който получи похвали от Ангела Меркел, решава да не продължи полета.

Министърът на отбраната на Германия започва да търси алтернатива за превозването на канцлера до Буенос Айерес за срещата на Г-20 и дори звъни в съседни държави. Решение обаче не се намира. Част от делегацията, включително съпруга на Меркел, връща по домовете. От Мадрид с редовен полет германският правителствен ръководител се отправя към Аржентина. В Берлин темата с авариралия полет се обсъждаше цял ден.

В Бундестага се говореше за „срам" и за „излагане" пред света. Меркел пропусна важни срещи днес - с американския президент Тръмп, с китайския лидер Си Дзинпин.