НОВИНИ

Инвалидни колички се превърнаха в произведения на изкуството

Инвалидни колички, превърнати в произведения на изкуството ще провокират политиците към истински реформи в социалната система. В европейския ден за независим живот в Южния парк бяха подредени арт инсталации на колички с пеперудени крила, оковани във вериги. Посланието на "Центъра за независим живот" е, че ключът от веригите е в ръцете на управляващите.

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор: Богомил Големанов
19:51, 05.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Направиха си пеперудени крила, за да полетят на воля, напук на системата. Това са и онези крила, чийто мах трябва рано или късно да предизвика ураган, според теорията за ефекта на пеперудата. И крилата им са направени от точната за целта материя.

Нина Жишева - център "Независим живот" - От парченцата победи, любови, обичи, загуби дори си правят крила и се опитват да полетят.

Въпреки счупените колички. Тежки и тромави, коя без колела, коя не може да се разпъва, Но това казват са количките с които държавата уж им помага.

Това което се предлага за 480 лева е горе долу нещо подобно - не мърда. И за активни хора не става. Става за бабички като мене вече да стоят в къщи и от тоалетната на тераската...

Петко Сталинчев - център "Независим живот" - Те отпускат 470 лева, която е кат оболничните колички, вие г изнаете те да неудобин не мога а водя активен живот
Мария Чернева
- А с тази как успя?
Петко Сталинчев -
Допълнително съм дал от мои пари, за да мога да си позволя такава количка. Иначе е 4 хиляди лева.

И така стигат до темата за фалшивите инвалиди, която толкова много тревожи политиците в предизболните им речи и програми

Капка Панайотова - център "Независим живот" - Фалшиви инвалиди няма. Има грешна, остаряла, архаична, порочна система за инвалидизиране.
Мария Чернева
- А източва ли се бюджета?
Капка Панайотова
- Естествено, че се източва, когато се раздава на калпак, когато няма индивидуална оценка. И не чрез фалшивите инвалиди, а се източва чрез глупавите политики.

И следващия петък канят социалния, здравния и финансовия министър на търг за фалшивите колички, на уж социлните политики, които реално точат бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетни награди на БЧК за спасители на хора в беда
Почетни награди на БЧК за спасители на хора в беда
Професия журналист: Учениците от 7 ОУ в Благоевград
Професия журналист: Учениците от 7 ОУ в Благоевград