НОВИНИ

Инвестират 3 млн. евро за подобрения в базите на пожарните служби

Подобрения за над 3 млн. евро ще бъдат извършени в структурите на "Пожарна безопасност" в цялата страна. Целта е да се осигурят ефективни превантивни мерки за сигурността на населението и още по-добра организация по време на кризисни ситуации.

bnt avatar logo
от Боряна Марушкина
16:18, 28.08.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
инвестират млн евро подобрения базите пожарните служби

Освен ремонтни дейности, проектът включва ново оборудване - компютри, принтери, видеостени и др., което ще реши дългогодишни проблеми, като липсата на техника, а оттам и на добра свързаност и функционалност между отделните звена.

През следващите няколко месеца се очаква да бъде разработен специализиран софтуер, предназначен да подпомага вземането на информирани решения при бедствия и катастрофи, като например още по-бързата координация на екипи и по-точното локализиране на различни повреди.

Най-много средства, над 2 млн. евро, са отделени за модернизация на мобилната комуникационна система ТЕТРА, която осигурява свързаността в цялото министерство.

Нейната оптимизация ще подпомогне значително не само структурите на ГДПБЗН, а и цялата система на МВР. Благодарение на оптимизирането на системата, нейният обхват от дейности и покритие на територията на страната се разширяват и това позволява по-навременни и адекватни действия, включително и когато става въпрос за жизненоважни обекти от критичната инфраструктура.

Ст. комисар Красимир Шотаров - директор на дирекция "Оперативни дейности" в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Част от тези обекти, например язовири и други се намират на труднодостъпни места и покритието е по-сложно, а след реализирането на този проект се надяваме, че там ще имаме по-оперативно взаимодействие между всички участници на терен и по този начин ще имаме едни много по-ефективни действия от всички служители, които са на мястото на произшествието.

Проектът за Развитие и модернизация е финансиран по фонд "Вътрешна сигурност" и обхваща периода от 2016 - 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водолази подозират, че са открили сейф със злато за милиони в останки на кораб
Водолази подозират, че са открили сейф със злато за милиони в останки на кораб
Българи в Кемниц: Ситуацията е страшна
Българи в Кемниц: Ситуацията е страшна