НОВИНИ

Инвестиция за над 40 млн. евро в стъкларската фабрика на Търговище

Инвестиция от 90 млн. лв. в обновяване на производствена пещ направи стъкларският комплекс "Шишеджам" в завода си в Търговище. Министърът на икономиката Емил Караниколов и шефът на холдинга запалиха символично модернизираната инсталация, която е сред трите най-големи в света.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
16:30, 02.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Обновената пещ е разположена в завода за плоско стъкло. Строителството на съоръжението продължи близо 8 месеца, като е запазен капацитета на старата пещ - от 725 тона стъкло за денонощие. Въвежда се и нова инсталация за охлаждане.

По думите на главния изпълнителен директор на холдинга "Шишеджам", България е едно от най-важните места за производство на компанията.

Ахмет Кърман, гл.изп. директор на "Шишеджам": Имаме най-голямото съоръжение за производство на стъкло в Европа и едно от най-големите в света. Приносът ни в икономиката на България е около 800 млн. евро, без последната ни инвестиция от 42 млн. евро.

По думите на министър Караниколов, работниците винаги ще бъдат най-ценните и затова им благодари.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Достигнали сте етап, в който всяка година може да получавате наградата "Инвеститор на годината", само че тази награда върви с наградата за най-добър работодател. Работниците все още ще бъдат по-ценни от машините. Благодарение на вас България за миналата година е на 5-то място по икономически ръст и на 2-ро място по ръст на работните заплати. Благодарение на вас имаме рекордни нива на износ.

В стъкларската фабрика в Търговище работят общо 4 пещи в заводите за плоско и домакинско стъкло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на кмета на Костинброд Трайко Младенов
Повдигнаха обвинение на кмета на Костинброд Трайко Младенов
Граждани протестираха срещу промените във Видинската болница
Граждани протестираха срещу промените във Видинската болница