В правната комисия на парламента, която гледа и поправките в Изборния кодекс, ръководителят на Националното училище по роботика инж. Александър Чобанов демонстрира машина за гласуване, конструирана от неговата фирма. Той беше гост и в Сутрешния блок на БНТ, за да направи публична демонстрация на машинното гласуване.

Трудът на депутатите е изнурителен, нашият нихилизъм трябва да спре... Това, което видях вчера, просто ме изуми, коментира инж. Чобанов по повод заседанието на правната комисия до късно снощи.

Машинно гласуване ще има - единствено трябва да се определи броят на машините, категоричен е инженерът.

Инж. Александър Чобанов: Нашата цена е 1900 евро, ако започнем сега да правим машината. Ние дадохме много ниска цена и за преинсталирането на новия софтуер - защото за евроизборите е един, а за местните друг.

Единственият ни апел е ЦИК час по скоро да направи така, че да може да стартираме процеса с купуване на частите, обясни още експертът.

Как работят двете машини и как точно ще можем да гласуваме с тях - вижте повече във видеото!

Димитър Делчев: Машинното и електронно гласуване ще направят изборите по-честни

Димитър Делчев: Машинното и електронно гласуване ще направят изборите по-честни

Машинното и електронно гласуване ще направи изборите по-честни. Нуждаем се от възстановяването на доверието в изборната демокрация. Това коментира в с...