НОВИНИ

Инженери създадоха "марсиански тухли"

Учени създадоха тухли от изкуствена "марсианска почва", които ще могат да се използват при бъдещето изграждане на колонии на Червената планета. Инженерите от Калифорнийския университет в Сан Диего се снабдили с малко специализирана почва, която е създадена от НАСА и имитира свойствата на марсианската. Те си поставили за цел да създадат тухли с марсиански произход, предназначени за бъдещи строежи на Червената планета.

bnt avatar logo
от БТА
11:09, 28.04.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света
инженери създадоха марсиански тухли
"Онези, които ще идат на Марс, са невероятно смели. Те са истински пионери. За мен е чест да съм производител на марсиански тухли", заяви ръководителят на изследването Юй Цяо от университета.

Учените констатирали, че е достатъчно да се компресира червеникава почва, за да се създадат тухли. Не е нужно да се използват други материали, нито да се прибягва до изпичане. След като се компресира, "марсианската почва" става твърда като скала и дори по-резистентна от железобетон. Чрез този метод учените произвели стотици тухли с овална форма с дебелина 3 милиметра.

Юй Цяо: "Истинска марсианска почва ще може да се компресира, за да се издигне стена или да се произведат по-едри тухли. Остава да разберем дали истинската марсианска почва ще се държи като изкуствената, създадена от НАСА, или не. Тестове на място ще могат да отговорят на този въпрос."

През 2012 г. роботът "Кюриосити" на НАСА за пръв път взе проби от почвата на Марс и анализира на място състава й.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Одобрени са още 31 проекта за ремонт на храмове
Одобрени са още 31 проекта за ремонт на храмове
ЕС осъжда нападенията срещу депутати в Скопие
ЕС осъжда нападенията срещу депутати в Скопие