НОВИНИ

​Ирак екстрадира убиец в Германия

Полицията в Северен Ирак предаде на германските власти заподозрян за убийство. 20-годишният кюрд е бил заловен и разпитан в родината си, където се е опитал да се укрие. Негов роднина е дал информация за местонахождението му. Лично началникът на федералната полицейска служба на Германия е поел задържания в самолета до Франкфурт. Екстрадираният е обвинен в убийството на 14-годишно момиче. Случаят изостри водения в Германия дебат за предоставяне на убежище.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:23, 10.06.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Тъмни облаци са надвиснали над Франкфурт, когато на летището снощи каца самолет от Ербил - столицата на автономния иракски регион Кюрдистан. На борда е 20-годишният Али Башир, заподозрян за убийството на 14 годишната Сузана. Само седмица след бягството си в Северен Ирак той принудително се връща в Германия. Задържан е от кюрдските служби за сигурност. Пред тях е направил самопризнания, че са били приятели с жертвата и са се скарали.

Тарик Ахмад, полицейски началник в град Дохук: На разпитите младият мъж призна, че е убил момичето, защото е заплашило да извика полиция. Удушил го е.

От 22 май Сузана е обявена за издирване. На трети юни 13 годишен бежанец е съобщил на полицията, че Али Башир е изнасилил и убил момичето. Това е научил от извършителя. Момчето дори насочва властите към местопрестъплението. Три дни по-късно откриват тялото.

Когато става ясно, че Али Башир е успял да избяга в Ирак, никой в Германия не вярва той някога да бъде изправен пред правосъдието на Федералната република. Канцлерът похвали експедитивността на службите за сигурност в Северен Ирак и благодари за сътрудничеството с германските им колеги.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Това отвратително убийство разтърси цяла Германия и мен самата. Ужасяващото престъпление всъщност е задача интеграцията да бъде взета на сериозно, ценностите да бъдат изяснени и законите да важат за всички.

Случаят предизвика разгорещен политически дебат. В редиците на управляващата консервативна партия се откроява искането за по-кратка процедурата по предоставяне на убежище. Молбата на заловения иракчанин е била отхвърлена през 2016-та, но той е обжалвал и така е спрял извеждането си от Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева се срещна с представители на българската общност в Грузия
Цвета Караянчева се срещна с представители на българската общност в Грузия
Истанбулската конвенция отново раздвижи страстите в редиците на БСП
Истанбулската конвенция отново раздвижи страстите в редиците на БСП