НОВИНИ

Ирак започва офанзива, за да си върне град, контролиран от "Ислямска държава"

Иракските сили започнаха голяма офанзива за отнемане на западния град Акашат от екстремистите от "Ислямска държава", предаде ДПА, като цитира източник от армията.

bnt avatar logo
от БТА
13:52, 16.09.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
ирак започва офанзива върне град контролиран ислямска държава

Офанзивата е подкрепяна по въздуха от коалицията, водена от САЩ. Тя има за цел и да подобри контрола на Ирак над границата му със Сирия, съобщи говорителят на командването на иракските сили бригаден генерал Яхия Расул. "Иракските сили се приближават към поставената задача да прекъснат пътищата, водещи към Акашат и да поставят под контрол международната граница със Сирия, за да предотвратят проникването на терористи", заяви той.

Западният иракски град Акашат е богат на минерали, включително фосфати. "Ислямска държава" завзе района през 2014 година.

В Акашат живеят около 300 семейства, отбелязва Франс прес. Той се намира на стотина километра югозападно от стратегическия за джихадистите град Ал Каим - един от трите контролирани от тях градове, граничещи със Сирия. Другите два са Рауа и Ана. Според иракски генерал в трите града има около 1500 джихадисти.

"Ислямска държава" вече понесе серия от военни поражения в Ирак. През юли Багдад си върна контрола над Мосул, след близо деветмесечна кампания. Миналия месец иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че централната власт е победила и в град Тал Афар, западно от Мосул.

Ислямска държава все още контролира град Хауиджа в провинция Киркук на 300 километра северно от Багдад, както и западни райони на провинция Анбар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карането на ховърборд става все по-популярно и в Кюстендил
Карането на ховърборд става все по-популярно и в Кюстендил
Британската полиция арестува 18-годишен младеж за атентата в Лондон
Британската полиция арестува 18-годишен младеж за атентата в Лондон