НОВИНИ

Иракската армия започва офанзива срещу Ислямска дръжава в Мосул

Иракските правителствени сили започнаха мащабна офанзива срещу Ислямска държава за превземане на западната част на Мосул. ООН трескаво подготвя центрове, за да посрещне нов приток на бежанци. Броят им се очаква да достигне 400 хиляди. Според неправителствена организация, в капан са хванати 350 хиляди деца. Миналия месец иракските правителствени части си върнаха източната част на Мосул, който е последната голяма крепост на ислямистката групировката в Ирак.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:47, 19.02.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Мосул ще бъде трудна битка за всяка армия по света, заяви генерал Стивън Таунсенд, командващ силите на коалицията, водена от Съединените щати. Стотици военни машини и хиляди мъже с въздушна подкрепа започнаха настъпление през пустинята към позициите на Ислямска държава.

По-рано, над западен Мосул бяха разпръснати листовки с предупреждение към населението за предстоящия щурм. В първите часове на операцията са превзети няколко селища, откъдето е възможен обстрел на летището в града. Начало на офанзивата обяви по телевизията иракският премиер.

Хайдер ал Абади, премиер на Ирак: "Обявявам нова фаза на операцията при Мосул. Нареждам на нашите сили да пристъпят с кураж към освобождаването на другата част на града и да спасят завинаги неговите хора от подтисничеството на Ислямска държава.

Западната част на Мосул спрямо река Тигър е по-малка от източната, но по-гъсто населена и с множество тесни улички, които може да затруднят настъплението при градски сражения. В някои квартали има и настроения в полза на Ислямска държава.

Махмуд Мансур, полицай: "Ние сме в източен Мосул, който освободихме с Божията помощ. Сега отиваме в Западен Мосул. Удари дванайстия час, и ако е рекъл Господ, ще приключим тази война."

По призиви на ООН иракското правителство започна разследване по видеоматериали в социалните мрежи, на които се виждат изстъпления на иракски войници над бойци от Ислямска държава при превземането на източен Мосул. Автентичността на кадрите не е потвърдена.

Офанзивата започна на 17 октомври, повече от две години след като Ислямска държава превзе града и обширни територии в северен и западен Ирак. От началото на октомври в размирната иракска провинция Ниневе, където е Мосул, са загинали близо 1 100 цивилни, сочат данни на ООН от края на януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент в бежанския център в Харманли
Инцидент в бежанския център в Харманли
Из цялата страна отдадоха почит към Апостола на свободата (ГАЛЕРИЯ)
Из цялата страна отдадоха почит към Апостола на свободата (ГАЛЕРИЯ)