НОВИНИ

Иракски Кюрдистан каза "да" на своята независимост

С рекордно висока избирателна активност жителите на Иракски Кюрдистан казаха "да" на своята независимост. 90% от гласувалите пожелаха полуавтономнaта област да се отдели от Ирак. Правителството в Багдад разглежда референдума като нелегитимен, а Турция отправи остри критики и заплахи за военна намеса, ако бъде необходимо.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:25, 26.09.2017
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Празненствата по улиците на Ербил продължиха цяла нощ. 72% от кюрдите отидоха до избирателните секции. Повече от 90% пожелаха Иракски Кюрдистан да бъде независима държава. Референдумът не е обвързващ, лидерът на кюрдите Масуд Барзани заяви, че целта е този вот да даде ход на преговори между неговото правителство и това в Багдад за отцепване на региона. Иракския премиер Хайдар ал Абади обаче, е категоричен - преговори с Барзани няма да има.

Спорният рефередум предизвика противоречиви реакции по света. Съединените щати изразиха "дълбоко разочарование". Според тях, това е стъпка към увеличаване на нестабилността в региона. Говорителят на руския президент заяви, че Москва подкрепя териториалната цялост на страните в региона. Владимир Путин и турският му колега Ердоган са обсъдили референдума в телефонен разговор. Турция продължава да е сред най-яростните противници на създаването на кюрдска държава. Опасенията на Анкара са, че е възможно да се засилят сепаратистките настроения сред кюрдите на нейна територия. Турският президент предупреди, че е склонен да прибегне до всякакви мерки - от икономически санкции, до въздушни и сухопътни военни операции.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ще разберат за какво говорим, когато започнем прилагането на санкции. Когато затворим петролопровода и спрем камионите с хранителни доставки. Не очаквахме кюрдското правителство да проведе референдума, но ето, че го направиха и то без да се съгласуват с никого и без да получат подкрепа. Това е предателство. Турция има достатъчно сила и потенциал, за да се справи с подобна заплаха. Искаме този въпрос да бъде решен по мирен начин, но ако това се окаже невъзможно, няма да се поколебаем да действаме със сила.

В столицата на Иракски Кюрдистан, животът продължава нормално. Вероятността за военна офанзива от Анкара обаче, все пак е тема на разговор сред местните.

Али Кадер, жител на Eрбил: Турция винаги е била враждебно настроена. Ако бъдем единни, нейните заплахи ще си останат точно това - заплахи. Това важи и за Иран. Тези държави се интересуват само от вътрешната си политика, не ги интересува какво се случва тук при нас. Сега има референдум тук, но скоро кюрдите на тяхната територия също се се надигнат.
Захир Тахир, жител на Eрбил: Не ни е страх от заплахите на Иран, Турция и Ирак. Ако ние - кюрдите сме единни, няма защо да се страхуваме от когото и да е, ако имаме подкрепата на Съединените щати и другите западни страни.

Кюрдите са четвъртата най-многобройна етническа група в Близкия изток и никога не са имали своя държава. В Ирак те са между 15 и 20% от населението или малко над 5 млн. души.

От 91-ва година Иракски Кюрдистан се води автономна територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти предлагат промени в Закона за висшето образование
Студенти предлагат промени в Закона за висшето образование
Бойко Борисов: Коалицията е стабилна
Бойко Борисов: Коалицията е стабилна