Иракските кюрди, живеещи в чужбина, започнаха днес да гласуват в референдума за независимост на автономния район Кюрдистан въпреки международното неодобрение за този вот, предаде ДПА.

© БТА / Xinhua

Първи започнаха да гласуват кюрдите, живеещи в Китай, каза изборният служител Каруан Джалал пред новинарския електронен портал "Рудау".
"Гласуването по интернет за кюрдите в чужбина ще бъде възможно в продължение на три дни", каза Шируан Зирари - говорител на Избирателната комисия на Кюрдистан. "За да се гласува, е необходимо да се представи документ за иракско гражданство", отбеляза той пред сайта "Алсумария нюз". Точният брой на иракските кюрди в чужбина е неизвестен, добави Зирари.

Референдумът е насрочен за понеделник в Кюрдистан и други зони, които Ербил и Багдад си оспорват, включително богатата на петрол провинция Киркук. В момента тези зони се намират под кюрдски военен контрол.

Багдад яростно се противопоставя на референдума, като го обяви за неконституционен. Против са и иракските съседи - Турция, Иран и Сирия, заради опасения, че референдумът може да подтикне към отцепничество и техните кюрдски малцинства. Турция предупреди, че може да наложи санкции на Кюрдистан заради вота.

За "потенциално дестабилизиращ ефект" на референдума предупреди ООН, а САЩ заявиха, че той може да предизвика вълнения в региона и да отклони вниманието от продължаващата военна кампания срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.