Иракският парламент гласува резолюция за изтегляне на чуждите войски от страната. Тя няма задължителен характер, но иракският премиер вече се обяви за прекратяване на чуждото военно присъствие. Международната коалиция срещу Ислямска държава, която е базирана в Ирак, обяви, че спира операциите си срещу групировката.

Началото на края? Убийството на Сюлеймани разклати дългия съюз между Вашингтон и Багдад. Дори противниците на иранския генерал се разгневиха, че ликвидирането му е било извършено на иракска територия.

Наджи Хтем, жител на Багдад: Искат да живеем в хаос.

Иракските власти твърдят, че са били информирани за американската операция в последния момент, минути преди да бъде убит Сюлеймани.

В Ирак има 5 000 американски войници. Те бяха изпратени там през 2014-та, за да помогнат на Ирак в борбата с Ислямска държава. Но останаха в страната и след края на провъзгласения халифат, за да обучават иракските военни.

Мохамед Халбуси, говорител на парламента в Ирак: Парламентът гласува иракското правителство да отмени молбата към Международната коалиция за оказване на помощ в борбата срещу Ислямска държава.

Със "Смърт на Америка" иранците се прощават с генерал Сюлеймани. Тленните останки на военния лидер бяха пренесени от Ирак в югозападния ирански град Ахваз. Оттам траурната процесия продължи в Машхад. Следващата спирка е Техеран.

Възгласът "Смърт на Америка" отекваше и в иранския парламент.

На заканата Тръмп отговори от Туитър. САЩ са идентифицирали 52 ирански обекта, някои от които на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура", които могат да бъдат ударени много бързо и силно", ако страната атакува американците.

Броят не е случаен. Символизира 52-мата американци, държани преди 40 години като заложници от иранските власти повече от година.

Абас Мусави, говорител на Външното министерство на Иран: Ислямската република не търси война, но сме подготвени за всякакви възможни условия.

Погребалната церемония за Сюлеймани ще продължи три дни. За утре е планирано Техаран да се прости с генерала.