ООН изрази дълбока загриженост днес от съобщенията за трагичен инцидент в битката за иракския град Мосул, при който са загинали голям брой цивилни, предаде Ройтерс.

© БТА / Архив

"Шокирани сме от този ужасен брой жертви", посочи в специално изявление Лиз Гранд - хуманитарен координатор за Ирак.

Местни служители и жители съобщиха в четвъртък, че десетки хора са били погребани под развалините на рухнали сгради след въздушно нападение срещу джихадисти от "Ислямска държава" в квартал Ал Агхават ал Джадида. Атаката причинила огромна експлозия миналата седмица. Все още се вадят тела изпод развалините.

Иракските правителствени сили са обявили днес пауза в кампанията си за превземане на Западен Мосул поради високия брой на цивилни жертви, съобщи говорител на силите за сигурност, цитиран от Ройтерс.

Жители, бягащи от обсадените райони, разказват за въздушни удари на иракските ВВС и на водената от САЩ антиджихадистка коалиция, при които се разрушават сгради и загиват много цивилни. Джихадистите използват също така цивилни като живи щитове и откриват огън по тях, когато те се опитват да избягат от зоните под техен контрол, разказват хора, успели да избягат.

Над 200 000 души са били принудени да напуснат домовете си заради битката за изтласкване на "Ислямска държава", допълва Франс прес.

Офанзивата срещу Мосул продължава вече близо 6 месеца. Източната и половината от западната част на града вече са под иракски контрол. През последните две седмици обаче напредването на иракските сили се забави, тъй като битките вече се водят в тесните улички на Стария град около джамията "Ал Нури". Именно тук лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади през 2014 г. обяви своя халифат, простиращ се върху обширни райони от Ирак и Сирия.