Техеран е информирал останалите държави, подписали документа, с писма. Иранското послание беше доставено в Москва лично - от външния министър на страната по време на срещата с руския му колега.

Новината за частичния отказ на Иран от Съвместния всеобхватен план за действие - официалното име на ядреното споразумение, беше обявена от президента Хасан Рохани. Техеран се отказва да спазва ограниченията за продажба на обогатен уран и тежка вода. Обмисля се и възобновяване на модернизацията на ядрения реактор в Арак.

60 дни - такъв срок даде Иран на партньорите си, за да решат как да действат.

Хасан Рохани, президент на Иран: След 60 дни ще решим дали да продължим със собствените си планове за Арак, преди да бъде подписан Съвместния всеобхватен план за действие.

Текстът на писмото, с което да уведомени за решението Франция, Германия, Великобритания и Китай беше публикуван на сайта на президента Рохани.

© БГНЕС
САЩ с по-строги санкции срещу Иран за износа на петрол

САЩ с по-строги санкции срещу Иран за износа на петрол

Цената на петрола започна да се покачва след решението на САЩ да затегнат още санкциите срещу Иран. Вашингтон обяви, че няма да удължава срока на изкл...

Русия го получи лично - по време на среща между външния министър на страната Мохамад Джавад Зариф и руския му колега Сергей Лавров. По думите на Лавров виновен за създалата се сложна ситуация е Вашингтон. Той призова европейските партньори да изпълнят ангажиментите си.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Разчитаме, че и нашите колеги, преди всичко европейците, които доброволно се съгласиха да решат проблемите, предизвикани от американците, да изпълнят обещанието си.
ЕС не вижда алтернатива на споразумението с Иран

ЕС не вижда алтернатива на споразумението с Иран

Няма алтернативно решение на иранското ядрено споразумение. Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и с...

Техеран е готов да спазва плана при определени условия.

Мохамад Джавад Зариф, минисър на външните работи на Иран: Ние сме готови - ако и останалите страни, част от Съвместния всеобхватен план за действие, могат да гарантират интересите ни, в съответствие с техните задължения - да продължим да прилагаме плана.

Франция, Великобритания и Германия обявиха, че ядреното споразумение от 2015 е от огромно значение за тях, но поискаха реципрочност на действията от страна на Иран. Вашингтон видя ескалация на действията на администрацията на Хасан Рохани.

Точно преди една година САЩ обявиха, че се изтеглят от ядрената сделка и наложиха санкции на Иран. Това обтегна отношенията по оста Вашингтон-Техеран, и сериозно засегна икономиката на Иран. Сега страната иска от партньорите си да бъде защитена от действията на САЩ. Това поставя Европа в много деликатна ситуация - между администрацията на Тръмп и иранците, пишат анализатори, и се питат ще успее ли Старият континент да балансира собствените си интереси, ако Техеран не спазва уговорките.