Ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи заяви в парламента на страната, че Техеран след подписването на Съвместния всеобхватен план за действие през 2015 г. е обогатил 24 тона уран. Това съобщи агенция „Мехр“, позовавайки се на иранския депутат Голамали Джафарзаде.

© БГНЕС

„След подписването на СВПД Иран е обогатил 24 тона уран...“, каза той, цитирайки думите на Салехи. В същото време агенцията не уточнява до каква степен е бил обогатен уранът.

На свой ред агенция „Фарс“ информира, позовавайки се на депутата Мерхдада Лахути, че Салехи е заявил пред парламентаристите, че Иран реконструира своя изследователски реактор в Арак.

„Реконструкцията на изследователския реактор в Арак се осъществява чрез промяната на технологията. Иран постепенно модифицира своите ядрени ангажименти, въз основа на ядрената сделка“, е заявил Салехи. Той е подчертал, че Техеран не създава ядрено оръжие и западните държави знаят това. „Те знаят, че ние можем да произведем ядреното оръжие, но няма да го направим и няма да го произвеждаме също както Германия и Япония, които имат възможност, но не го правят“, каза Лахути, цитирайки думите на Селехи.

Иранската ядрена сделка беше съгласувана през 2015 г. от Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Сделката ограничава ядрените разработки на Иран в замяна на отмяната на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

На 8 май 2018 г. американският президент Доналд Тръмп обяви излизането на САЩ от договора. Година по-късно и иранският президент Хасан Рохани заяви, че Техеран прекратява част от ангажиментите си по ядрената сделка.