НОВИНИ

Иран гледа на България като на врата към Европа

Иран гледа на България като на врата към Европа. Това посочи председателят на иранския парламент Али Лариджани на срещата си с премиера Бойко Борисов. Потенциалната възможност за продажба на руското оборудването за АЕЦ "Белене" и сътрудничеството в енергийния сектор пък бе акцент в разговора на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с вицепрезидента и ръководител на организацията за атомна енергия на Ислямска република Иран Али Акбар Салехи. След срещата Дончев не изключи и варианта за рестарт на проекта "Белене".

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
18:05, 12.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Пред председателя на иранския парламент българският премиер заяви, че след постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран, се създава благоприятен климат за рестартиране на българо-иранските икономически отношения. Д-р Лариджани пък посочи, че Иран гледа на страната ни като на врата към Европейския съюз с основна цел развитие на икономическите отношения с държавите от Европа.

Потенциалната възможност за продажба на руското оборудване за АЕЦ "Белене" на иранската държава и днес бе централната тема в разговорите на вицепремиера Томислав Дончев и енрегийния министър Теменужка Петкова с ръководители на организацията за атомна енергия на Ислямската република Али Салехи.

Министър Петкова информира Али Салехи за решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между Националната електрическа компания и „Атомстройекспорт" във връзка с проекта за АЕЦ „Белене", което предвижда наета ни Ер компания да заплати 535 млн. евро на руската компания, както и да придобие произведеното за изграждането на проекта „Белене" оборудване.

Представен беше и 40-годишният експлоатационен и експертен потенциал на България в работата на АЕЦ „Козлодуй". Всичко останало е възможно и е въпрос на икономически анализ и аргументи, заяви вицепремиерът Дончев.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ватикана с нов говорител
Ватикана с нов говорител
Българско кино под звездите завладява 10 столични квартала
Българско кино под звездите завладява 10 столични квартала