Иран съобщи, че е превишил допустимото количество обогатен уран, който има право да съхранява съгласно сделката за ядрената си програма. Днес Техеран е надвишил лимита от 300 кг, както преди седмица предупреди, че ще направи, в отговор на санкциите на Съединените щати. Новината беше потвърдена и от Международната агенция по атомна енергия. Международната общност предупреди Иран, че при грубо нарушаване на сделката, може да има последствия.

Обогатяването на уран до ниско равнище от 3,6 процента е само първата стъпка в процес за натрупване на количество, достатъчно за създаване на боен заряд. Това предупреди днес иранският външен министър Мохамад Зариф.

Преди седмица стана ясно, че Иран вече разполага с около 200 килограма нискообогатен уран, а днес Техеран потвърди и че допустимото според договора от 2015 г. за ядрената програма количество, е превишено.

Мохамад Зариф, външен министър на Иран: Надвишили сме лимита от 300 кг. обогатен уран. Бяхме достатъчно ясни по този въпрос и предупредихме, че това ще се случи. Европа не направи необходимото, за да ни помогне и смятаме, че е наше право да решим как да процедираме.

Нарушаването на ограниченията и поетите към световните сили ангажименти не е необратимо, но на този етап позицията на ислямската република е, че никой не е успял да ги защити от подновените американски санкции.

Иранската икономика понесе тежък удар, след като през май 2018 г. Вашингтон реши да се оттегли от сделката за ядрената програма и наложи санкции, насочени срещу банковия и петролния сектор на страната.

Днешната новина може да доведе до окончателно пропадане на споразумението, според което в рамките на 30 дни всяка една от страните-участнички, има право еднолично да въведе отменените от Съвета за сигурност на ООН санкции срещу Техеран, без това решение да подлежи на вето.

© БГНЕС