НОВИНИ

Иран надвиши допустимите нива на запаси от обогатен уран

Иран съобщи, че е превишил допустимото количество обогатен уран, който има право да съхранява съгласно сделката за ядрената си програма. Днес Техеран е надвишил лимита от 300 кг, както преди седмица предупреди, че ще направи, в отговор на санкциите на Съединените щати. Новината беше потвърдена и от Международната агенция по атомна енергия. Международната общност предупреди Иран, че при грубо нарушаване на сделката, може да има последствия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:35, 01.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Обогатяването на уран до ниско равнище от 3,6 процента е само първата стъпка в процес за натрупване на количество, достатъчно за създаване на боен заряд. Това предупреди днес иранският външен министър Мохамад Зариф.

Преди седмица стана ясно, че Иран вече разполага с около 200 килограма нискообогатен уран, а днес Техеран потвърди и че допустимото според договора от 2015 г. за ядрената програма количество, е превишено.

Мохамад Зариф, външен министър на Иран: Надвишили сме лимита от 300 кг. обогатен уран. Бяхме достатъчно ясни по този въпрос и предупредихме, че това ще се случи. Европа не направи необходимото, за да ни помогне и смятаме, че е наше право да решим как да процедираме.

Нарушаването на ограниченията и поетите към световните сили ангажименти не е необратимо, но на този етап позицията на ислямската република е, че никой не е успял да ги защити от подновените американски санкции.

Иранската икономика понесе тежък удар, след като през май 2018 г. Вашингтон реши да се оттегли от сделката за ядрената програма и наложи санкции, насочени срещу банковия и петролния сектор на страната.

Днешната новина може да доведе до окончателно пропадане на споразумението, според което в рамките на 30 дни всяка една от страните-участнички, има право еднолично да въведе отменените от Съвета за сигурност на ООН санкции срещу Техеран, без това решение да подлежи на вето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много от желаещите да станат спасители не могат да покрият критериите
Много от желаещите да станат спасители не могат да покрият критериите
Талибаните поеха отговорност за атентата в Кабул
Талибаните поеха отговорност за атентата в Кабул