Иранският министър на петрола Биджан Зангане заяви в интервю, публикувано от новинарския сайт ICANA, че Иран не планира да напусне Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

© БГНЕС

"Иран няма планове да напусне ОПЕК ... и съжалява, че някои членове на ОПЕК са превърнали тази организация в политически форум за противопоставяне между двама членове-учредители на ОПЕК, Иран и Венецуела", заяви Зангане.

Миналия месец Техеран обеща да предприеме ответни мерки, ако бъдат засегнати интересите на страната в ОПЕК.

Ирански висши служители също отбелязаха, че организацията се опорочава поради "едностранността на някои от нейните членове и затова е възможно организацията да се срине".

Биджан Занганех също така обвини някои от членовете на ОПЕК, че преувеличават възможностите си да компенсират всякакъв недостиг в доставките на петрол, който се очакваше да настъпи в резултат на по-тежки санкции на САЩ срещу Иран.

Организацията на страните износителки на петрол е съюз, състоящ се от 14 страни, които произвеждат петрол; общо те контролират над 60% от световния износ на петрол и държат 80% от доказаните световни петролни резерви.