НОВИНИ

Ирански експерт: Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България

Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България, обяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи.

bnt avatar logo
от БТА
01:49, 18.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
ирански експерт иран възнамерява купува атомни реактори българия

"Появилите се съобщения за предполагаеми намерения на Иран да придобие от България реактори за АЕЦ "Бушер" изобщо не отговарят на действителност по простата причина, че реакторите "втора ръка" просто не стават", заяви Салехи пред иранската държавна информационна агенция ИРНА след заседание на парламентарната комисия по енергетиката.

Той припомни, че България е планирала да построи със съдействието на Русия атомна електроцентрала (АЕЦ "Белене"), но този проект е бил спрян поради финансови проблеми. "сега българската страна е готова да предложи някакво оборудване на напълно приемлива цена. Проучваме това предложение", каза ръководителят на Иранската организация за атомна енергия, коментирайки появилите се в местни медии съобщения след неотдавнашното посещение в страната на българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Салехи изрази надежда, че Русия ще започне още тази година да оборудва втори и трети енергоблок на АЕЦ "Бушер". "Всички работи по подготовката и съгласуването на този проект са изпълнени, остана да бъдат решени някои финансови въпроси", отбеляза той.

Русия и Иран подписаха през ноември 2014 г. пакет споразумения за изграждане в Ислямската република на осем енергоблока, припомня ТАСС. Те предвиждат разширяването на АЕЦ "Бушер" с още два блока с опция за допълнителни два. Страните освен това възнамеряват да построят още четири енергоблока на други площадки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиецът на полицаите в Батън Руж е 29-годишен чернокож
Убиецът на полицаите в Батън Руж е 29-годишен чернокож
Обама осъди остро убийството на полицаи в щата Луизиана
Обама осъди остро убийството на полицаи в щата Луизиана