НОВИНИ

Иран разрешава на обменните бюра да внасят валута

Иран е разрешил на обменните бюра днес да започнат да внасят чуждестранни банкноти, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:15, 09.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света
иран разрешава обменните бюра внасят валута

Това изглежда е опит да се попречи иранският риал да се срине до нов минимум спрямо долара.

Иранската валута загуби около две трети от стойността си тази година, като по-рано през седмицата поевтиня до рекордния минимум от 150 000 риала за долар. Днес курсът се е възстановил до 130 000 риала за долар в неофициалната търговия, според сайта за валутна търговия Bonbast.com.

Риалът е под натиск заради слабата икономика, финансовите затруднения на местните банки и силното търсене на долари от иранците като сигурно вложение.

Много иранци се страхуват, че изтеглянето на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. и възобновяването на иранските санкции ще свие износа на петрол и други стоки, което вероятно ще засили натиска върху риала.

Очаква се пакет американски санкции срещу петролната промишленост на Иран да влезе в сила през ноември.
"На обменните бюра е разрешено да внасят валута в страната и те могат да внасят валута под формата на банкноти", е заявил гуверньорът на централната банка Абдолнасер Хемати, цитиран от агенция ИРНА.

На обменните бюра ще бъде разрешено да внасят и злато, допълни председателят на икономическата комисия на иранския парламент Мохамад Реза Пуребрахими пред агенция ИСНА.

Вносът на злато и валута от обменните бюра досега беше забранен, припомня Пуребрахими.

Хемати, който бе назначен начело на централната банка през юли при продължаващо преструктуриране на висшите икономически постове, в коментара си не спомена за решение да се разреши вноса на злато, допълва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия порица плановете на Виена за издаване на паспорти в Южен Тирол
Италия порица плановете на Виена за издаване на паспорти в Южен Тирол
Путин поздрави Ким Чен-ун по повод годишнината от основаването на КНДР
Путин поздрави Ким Чен-ун по повод годишнината от основаването на КНДР