Иран се отказва частично от ядреното споразумение от 2015 г. Техеран е предал официални писма с това решение на посланиците на страните, подписали сделката. Сред тях не са Съединените щати, които се оттеглиха от споразумението преди година. На фона на покачващо се напрежение между Вашингтон и Техеран висши дипломати от двете страни посетиха Ирак и Русия.

Иран няма да спазва ограниченията за складиране на обогатен уран и тежка вода. По този начин Техеран частично се оттегля от споразумението за ядрената му програма, договорено през 2015 г.

Причината за това решение обясни в Москва иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, който е в руската столица за разговори с колегата си Сергей Лавров.

Мохамад Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран: За съжаление Европейският съюз и останалите страни са неспособни да се противопоставят на американския натиск. Затова Иран ще се откаже от някои "доброволни ангажименти", поети в сделката за ядрената му програма.

Решението на Иран идва година, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението.

Същевременно Вашингтон видя ескалация на действията от страна на Иран. Поради тази причина американският държавен секретар Майк Помпео беше на изненадващо посещение в Ирак.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Подчертахме важността на уверението на Ирак, че е в състояние да защитава по адекватен начин американците на негова земя. Иракските ръководители са наясно, че това е тяхна отговорност. Информирахме ги за увеличаващата се ескалация, която наблюдаваме в региона".

По-рано Вашингтон обяви, че изпраща самолетоносач в Близкия изток в отговор на заплаха от иранския режим.