Иран спазва основните ограничения върху ядрените му дейности, наложени съгласно споразумението със световните сили от 2015 г., показва доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Ройтерс и ДПА.

Иран не е превишавал ограниченията върху запасите му от нискообогатен уран и тежка вода и не е обогатявал уран над лимита от 3,67 процента чистота, заяви МААЕ в поредния си тримесечен доклад. Документът също така показва, че Иран не възпрепятства международните проверки.

Със споразумението от 2015 г. Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на премахване на наложените му икономически санкции. Сделката, целяща да не допусне Иран да създаде ядрено оръжие, е силно критикувана от американския президент Доналд Тръмп, който през януари заплаши, че ще изтегли САЩ от нея, ако в нея не бъдат включени допълнителни ограничения за Иран.

Иран е информирал ядрените инспектори на ООН за плановете си за разработване на ядрена технология за кораби, се казва още в доклада на МААЕ, предаде ДПА. Това е станало в писмо, адресирано от Иран до МААЕ през януари. Повече подробности за намерението на Иран не бяха съобщени днес.