НОВИНИ

Иран се придържа към ядреното споразумение, показва доклад на МААЕ

Иран спазва основните ограничения върху ядрените му дейности, наложени съгласно споразумението със световните сили от 2015 г., показва доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Ройтерс и ДПА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
23:08, 22.02.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
иран придържа ядреното споразумение показва доклад маае

Иран не е превишавал ограниченията върху запасите му от нискообогатен уран и тежка вода и не е обогатявал уран над лимита от 3,67 процента чистота, заяви МААЕ в поредния си тримесечен доклад. Документът също така показва, че Иран не възпрепятства международните проверки.

Със споразумението от 2015 г. Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на премахване на наложените му икономически санкции. Сделката, целяща да не допусне Иран да създаде ядрено оръжие, е силно критикувана от американския президент Доналд Тръмп, който през януари заплаши, че ще изтегли САЩ от нея, ако в нея не бъдат включени допълнителни ограничения за Иран.

Иран е информирал ядрените инспектори на ООН за плановете си за разработване на ядрена технология за кораби, се казва още в доклада на МААЕ, предаде ДПА. Това е станало в писмо, адресирано от Иран до МААЕ през януари. Повече подробности за намерението на Иран не бяха съобщени днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неформална среща на европейските лидери в Брюксел
Неформална среща на европейските лидери в Брюксел
Президентът на ЕЦБ е получил близо 400 000 евро заплата през 2017 година
Президентът на ЕЦБ е получил близо 400 000 евро заплата през 2017 година