НОВИНИ

Иран търси европейски гаранции за подкрепа преди американските санкции

Иран призова днес за европейски гаранции за подкрепа заради намерението на Вашингтон да наложи наново санкции върху иранските петролни продажби, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:15, 03.11.2018
Чете се за: 01:33 мин.
По света
иран търси европейски гаранции подкрепа американските санкции

Министърът на външните работи Джавад Зариф е разговарял по телефона с върховния външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини и с колегите си от Германия, Швеция и Дания за европейските мерки за контриране на американските санкции, съобщи иранската държавна агенция ИРНА.

Могерини и европейските министри подчертаха важността на поетия ангажимент от финансовите министри за финансов механизъм на Европа за спасяване на иранската ядрена сделка и заявиха, че механизмът ще бъде задействан в следващите дни, заяви ИРНА.

Дипломати заявиха пред Ройтерс миналата седмица, че новият механизъм на ЕС за улесняване на плащанията за ирански експорт би трябвало юридически да бъде налице до 4 ноември, но ще бъде в оперативна готовност едва в началото на следващата година.
ЕС, Франция, Германия и Великобритания в общо изявление изразиха съжалението си от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да възстанови санкциите срещу Иран.

"Нашата цел е да защитим европейските икономически играчи, които имат легитимни търговски отношения с Иран, в съответствие с европейското законодателство и с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН", заявиха в общата си декларация Могерини и министрите на външните работи и на финансите на трите най-големи европейски сили, които нарвемето подписаха, заедно с Русия и Китай, международната сделка с Иран за прекратяване на ядрената му програма в замяна на вдигането на повечето международни санкции срещу Техеран.

Президентът Доналд Тръмп, който изтегли САЩ от споразумението от 2015 г., вчера публикува в Туитър послание, подчертаващо неговата политика на "максимум натиск" спрямо Иран, като включи и своя снимка и заглавие: "Санкциите идват 5 ноември".

Вашинтон вчера заяви, че временно ще позволи на осем вносители да продължат да купуват ирански петрол след възобноването на санкциите. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който обяви решението, не назова осемте, които нарече "юрисдикции", а не страни. Използваният термин може да включва вносители като Тайван, който не се смята за държава. Китай, Индия, Южна Корея, Турция, Италия, Обединените арабски емирства и Япония са топ вносителите на ирански петрол, докато Тайван спорадично купува карго с ирански суров петрол, но не е голям купувач.

Турция е била информирана, че ще бъде изключена от американските санкции срещу Иран, но все още не е знае всички подробности, заяви вчера министърът на енергетиката, както и Ирак, стига да не плаща на Иран с американски долари, потвърдиха иракски официални лица. Индия и Южна Корея също са в списъка на изключенията по неофициална информация. Министърът на петрола на Индия Дхармендра Прадхан днес заяви, че Делхи и други водещи купувачи на петрол ще се възползват от правото на изключение, дадено им от САЩ, като се похвали, че при "сегашната пълна с предизвикателства геополитическа ситуация" Индия е "успяла да убеди международните лидери."

Съгласно законите на САЩ правото на изключение може да се предоставя за срок до 180 дни, припомня Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мълния уби германска туристка в Италия
Мълния уби германска туристка в Италия
Младен Маринов: МВР се отнася изключително отговорно към битовата престъпност
Младен Маринов: МВР се отнася изключително отговорно към битовата престъпност