Иран ще започне да обогатява уран в завода във Фордо. Това е четвъртата поредна стъпка от поетапното оттегляне на Техеран от ядреното споразумение, подписано през 2015 година.

По думите на президента Хасан Рохани и това действие е обратимо, ако държавите, подписали сделката - Русия, Китай, Германия, Великобритания и Франция, спазват ангажиментите си към нея.

Дейността във Фордо ще бъде следена и контролирана от Международната агенция за атомна енергия, увери Рохани. Държавният глава даде пореден двумесечен срок на западните държави, за да изпълнят исканията на Техеран и да съдействат за падането на строгите санкции, наложени от САЩ, след като страната едносттранно се оттегли от сделката миналата година.

Хасан Рохани, президент на Иран: Предприемаме тази стъпка от утре. Ще дам заповед и инструкции на всички заинтересовани страни, и започваме инжектирането на газ в центрофугите във Фордо. Това може да предизвика шум, да започнат да ни питат защо го правим и т.н. Но ние си знаем.

Германия предупреди Иран да не застрашава споразумението за ядрената програма

Германия предупреди Иран да не застрашава споразумението за ядрената програма

Германия предупреди Иран да не застрашава споразумението с европейските сили, Русия и Китай за ограничаване на ядрената си програма.