Отново напрежение в района на Ормузкия проток. Три ирански плавателни съда са се опитали да блокират преминаването на британски танкер. За инцидента съобщи говорител на британското правителство.

Напрежението е възникнало при опит да се попречи на преминаването на танкера "Бритиш херитидж" през Ормузкия проток. В този момент корабът "Монтроуз" от британския Кралски военноморски флот бил принуден да заеме позиция между иранските кораби и британския танкер и да отправи вербални предупреждения към иранските съдове, съобщиха от британското правителство. Тогава иранските съдове се оттеглили. Лондон изрази силно безпокойство от случилото се и призова Техеран за деескалация на ситуацията в региона. Иранският външен министър Мохамад Зариф отхвърли твърденията като безпочвени.

Съединените щати хвърлиха върху Иран вината за няколко инцидент с петролни танкери през май и юни в района на Оманския залив. През Ормузкия проток преминава жизненоважен за световната търговия с петрол маршрут.

На свой ред Великобритания задържа ирански танкер до бреговете на Гибралтар миналата седмица, а капитанът беше арестуван, заради обвинения, че нарушава ембаргото срещу Сирия. Техеран се закани да накара Лондон горчиво да съжалява за това.