Натискът върху иранския президент Хасан Рохани расте. Причината е влошаването на икономическата ситуация в страната. Държавният глава беше извикан да даде обяснения пред парламента за мерките, които се взимат, но депутатите останаха недоволни от отговорите му и ще се обърнат за становище към правосъдните органи.

Ръст на цените и безработицата и спад на иранската валута, която от април досега загуби половинта от стойността си от април досега - икономическите и социалните проблеми пред Иран се засилват.

За първи път откакто беше избран на поста през 2013г, президентът беше извикан пред парламента да обясни политиката си. Рохани защити действията на правителството и посочи като виновник американската политика и налагането на нови санкции от страна на Вашингтон този месец.

Хасан Рохани, президент на Иран: Няма да позволим на една банда противници на Иран, която в момента се е събрала в Белия дом, да заговорничи срещу нас. Белият дом няма да е доволен от края на днешната сесия.

В края на сесията депутатите изразиха задоволство от отговорите му само по една от петте поставени теми. Рохани заяви, че масовите протести в страната през януари са насърчили президента Тръмп да се изтегли от ядреното споразумение между Техеран и Запада с цел икономическите трудности да предизвикат по- сериозни бунтове в страната.

Президентът изрази тревога от факта, че "много хора са загубили своята вяра в бъдещето на Ислямската република и се съмняват в нейната сила".

Кризата предизвиква смени по върховете - постовете си загубиха министрите на икономиката и на труда, а президентът смени управителя на Централната банка.

Хардлайнерите и дори някои от привържениците на Рохани, настояват той да направи още промени в екипа си.

Депутатите имат правомощия да отстранят Рохани, но въпреки недоволството от него, тази стъпка не е на дневен ред. Върховният лидер Аятолах Хаменей заяви наскоро, че свалянето на президента ще е в полза на врага.

Съдът в Хага трябва да се произнесе за санкциите от страна на САЩ срещу Иран

Съдът в Хага трябва да се произнесе за санкциите от страна на САЩ срещу Иран

Продължава съдебната битка между Техеран и Вашингтон. Международният съд в Хага трябва да се произнесе дали са законни санкциите, които Съединените ща...