НОВИНИ

​Иранският президент обвини Вашингтон, че иска да сее несигурност в страната

Д,ен след нападението на военен парад, при което загинаха 25 души, иранският президент обвини Вашингтон, че иска да сее несигурност в страната. В същото време Държавният департамент на Съединените щати осъди атаката и загубата на живота на невинни и изрази съчувствие към иранския народ.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:20, 23.09.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Техеран посочи страните от Залива, подкрепяни от Вашингтон, като виновници за нападението в Ахваз. Преди да отпътува за Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН, президентът Хасан Рохани обвини подкрепяните от Съединените щати държави в Залива, че осигуряват финансова и военна помощ за антиправителствените групи от арабското малцинство в Иран.

Преди него и върховният лидер aятолах Али Хаменей обяви, че зад престъплението стоят аrабските държави от региона, които - по думите му - са марионетки на Съединените щати и целта им е да създадат несигурност в Иран. 12 души или почти половината убити вчера са от елитната Революционна гвардия, която е пряко подчинение на Али Хаменей. Той не назова държавите, които вини. Но преди Техеран е обвинявал Саудитска Арабия, че подкрепя сепаратистки настроения сред арабското малцинство в Иран.

Етническото арабско опозиционно движение Национална съпротива "Ахваз", което иска създаването на отделна държава в богатия на петрол район Хузестан, пое отговорност за нападението. Същото направи и групировката "Ислямска държава", но и двете не посочиха доказателства за евентуалното си участие. И четиримата нападатели, които откриха огън по време на военен парад в град Ахваз, са неутрализирани.


;

В същото време личният адвокат на президента Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани коментира, че американските санкции срещу Иран нанасят икономически вреди, които може да доведат до "успешна революция". Изказването беше направено в Ню Йорк пред Организацията на иранско-американските общности, която е против управляващите в Техеран. Държавният департамент уточни, че Джулиани не говори от името на правителството. Позицията на официален Вашингтон е, че американската политика няма за цел смяна на управлението в Техеран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ с атака към БСП заради гласуването в ЕП по казуса с Унгария
ГЕРБ с атака към БСП заради гласуването в ЕП по казуса с Унгария
Трус с магнитуд 5,2 по Рихтер разтърси Доминиканската република
Трус с магнитуд 5,2 по Рихтер разтърси Доминиканската република