НОВИНИ

Иранският президент ще представи пред ООН план за сигурност в Залива

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че чуждестранните сили създават нестабилност в района на Персийския залив. Изявлението идва на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран от последните месеци и нападенията над петролни инсталации в Саудитска Арабия. Часове по-рано Рияд обеща да вземе необходимите мерки след атаките.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:18, 22.09.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Президентът Хасан Рохани произнесе реч, излъчена по телевизията, от военния парад в чест на годишнината от началото на войната между Иран и Ирак през 1980 г.

"Чуждестранните сили могат да създадат проблеми и несигурност на нашите народи и на нашия регион. Стойте настрана!", призова Рохани ден след решението на Вашингтон да изпрати - по молба на Рияд, допълнителни военни и оборудване в Саудитска Арабия, за да засили отбранителните й способности.

Иранският президент обеща да представи пред Общото събрание на ООН план за сигурност в Залива в сътрудничество с други страни. И изтъкна, че страната му не нарушава чужди граници и няма да позволи нарушаване на собствените й граници.

Бунтовниците хуси от Йемен поеха отговорност за атаките срещу петролни съоръжения на 14 септември, но Вашингтон и Рияд смятат за отговорен Техеран.

"Ако разследването докаже, че нападенията са извършени от иранска територия, ще считаме това за акт на война", каза високопоставен саудитски източник, цитиран от Ройтерс.

Часове по-рано и саудитският външен министър Адел Ал-Джубейр заяви, че страната му държи Иран отговорен, защото дроновете и ракетите, използвани при атаките, са изработени и доставени от Иран.

"Ако продължават по този път, рискуват военен отговор. Но никой не иска война", подчерта първият дипломат на Рияд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джорджо Армани представи колекция Земя
Джорджо Армани представи колекция "Земя"
Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ Козлодуй
Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"