НОВИНИ

Ирина Бокова с пети резултат след гласуването за генерален секретар на ООН

Българският кандидат Ирина Бокова е шеста с пети резултат след петото поредно предварително гласуване за генерален секретар на ООН. Тя получи 6 гласа "окуражавам", 7 "не окуражавам" и 2 "без мнение". На първото място, както при всички предишни гласувания, е бившият португалски премиер Антонио Гутериш. Това съобщи нашият специален пратеник в Ню Йорк Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:52, 26.09.2016
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Ето и днешните резултати:

Първи отново е бившият португалски премиер Антонио Гутериш с 12 гласа "окуражавам", 2 не "окуражавам" и 1 "без мнение".

Втори е сърбинът Вук Йеремич с 8 гласа "окуражавам", 6 "не окуражавам" и 1 "без мнение".

Трети е словашкият кандидат Мирослав Лайчак 8 окуражителни и 7 неокуражителни" гласа. Четвъртото място разделят словенецът Данило Тюрк и аржентинката Сузана Малкора. Със 7 "окуражителни, 7 неукоражителни и 1 без мнение. Следва българският кандидат Ирина Бокова е със 6 окуражителни гласа, 7 неукоражителни и 2 без мнение.

Следват новозеландката Хелън Кларк, македонецът Сърджан Керим и молдовката Наталия Герман.


Oколо българската кандидатура през последния месец се развихриха много страсти. Заговори се, че страната ни ще издигне още един кандидат - еврокомисарят Кристалина Георгиева

А премиерът Борисов каза, че ще изчака днешното гпасуване и ако Бокова, по думите му не е първа или втора, той обяви, че ще събере правителството, за да се вземе общо решение за бъдещето на нашата кандидатура

Ето и коментара на българския кандидат Ирина Бокова, който поради нейни служебни ангажименти извън Съединетите щати, които записахме малко преди да станат ясни резултатите от днешното гласуване:

Ирина Бокова - кандидат на България за поста генерален секретар на ООН: Това е един процес, в който на практика са много предварителни тези класирания, това е едно позициониране на отделните групи страни, на очаквания от определени кандидати. Не мога да скрия, че винаги съм била първа сред жените кандидатки на този етап. Реалното ще се види чак след пети, когато ще се въведат цветните бюлетини. Въпреки че и това няма да е окончателно, защото много пъти е имало процеси на цветни бюлетини, Кофи Анан е избран, след като 7 пъти е имал цветни бюлетини. При предишни гласувания е имало и по 14 пъти. Това е един процес.
Въпрос: Притеснява ли ви това което каза българския премиер, че ще трябва да сте първа или втора?
Ирина Бокова - кандидат на България за поста генерален секретар на ООН: Аз не бих искала да коментирам думите на премиера. Аз уважавам българските институции, уважавам и това, че политическата отговорност се носи от политически лидери. Той има своите анализи и позиция. Бих искала да кажа, че съм изключително благодарна, който тук публично заяви подкрепата си от името на държавата. Тава без съмнение прави силно впечатление. И смятам, че с една такава подкрепа мога да продължа напред. Оттук нататък, както вече казах преди малко, предстои ново гласуване на 6 октомври.

Според мнения на дипломатите в ООН има натиск както от Русия, така и от Съединените щати.

Окончателният избор за наследник на Бан Ки Мун на поста генерален секретар на ООН ще стане факт до края на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години от гибелта на капитан Кирил Минков
100 години от гибелта на капитан Кирил Минков
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Холивуд агитира, обещава голи сцени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Холивуд агитира, обещава голи сцени