НОВИНИ

​Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ОНН

Ирина Бокова остава единственият кандидат на България за генерален секретар на ООН, каза днес премиерът, но уточни, че до 26-и септември, когато е следващото неофициално гласуване, тя трябва да стане първа или втора. В противен случай ще бъде обсъдено допълнително какви стъпки да предприеме правителството.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:04, 13.09.2016
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Премиерът увери, че до тази дата както той, така и цялото правителство и президентът, ще работят с всички сили в подкрепа на Бокова и дори каза, че задължава министрите си да го правят. През последните дни редица български и световни медии тиражираха новината, че България ще издигне втори кандидат за надпреварата за поста и това ще бъде еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Бойко Борисов - министър-председател: В последните дни се разразиха пристрастия, писания, коментари, анализи, включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент.

Затова днес премиерът поканил Ирина Бокова да дойде на правителственото заседание, за да каже пред нея какво мисли по темата. Тя обаче му отказала заради важни ангажименти в ЮНЕСКО и това не му направило добро впечатление.

Пред министрите Борисов припомни историята на номинацията на българския кандидат за най-високия пост в ООН. Изтъкна, че предишното правителство на ГЕРБ положило огромни усилия и работило много активно за избирането на Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО.

В последните дни на мандата си кабинетът Орешарски номинирал Бокова за шеф на ООН, нищо, че още не му било времето, обясни премиерът. Тогава никой не си направил труда да поиска мнението му като лидер на най-голямата партия, но си замълчал. След това като правителство, за което приемствеността е важна, потвърдил номинацията. И не само това.

Бойко Борисов - министър-председател: Понеже някои спекулират и съм разпоредил, който иска от медиите да му се даде,са писмата за подкрепа - като се започне от японския премиер, та се стигне до Тереза Мей, която е нов премиер и на нея сме пратили. До крале, президенти, до всички държави в зависимост от държавното им устройство. Стотици.

Борисов обаче каза, че няма да допусне в други държави да се решава коя да е нашата кандидатура

Бойко Борисов - министър-председател: Не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения.

Премиерът припомни още, че до момента са минали 4 гласувания в СС на ООН и независимо от резултата на Бокова управляващите продължавали да работят честно и почтено за нейната кандидатура. В същото време обаче имало коментари, че от ГЕРБ действат срещу Бокова, за да издигнат някой друг.

Бойко Борисов - министър-председател: Някой явно иска да припише слабото си представяне на мен, на вас, на България, Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, ако беше наш кандидат, аз да съм го отзовал отдавна, така както направих с Румяна Желева, когато не се представи добре.

Обръщайки се отново към БСП, премиерът каза, че не си спомня те да са издигали някога човек на ГЕРБ или реформаторите за какъвто и да било пост, но независимо от това, управляващите стоят и до момента зад Ирина Бокова.

Бойко Борисов - министър-председател: И ще го правим до 26-ти и ви задължавам всеки да положи максимални усилия г-жа Бокова на 26-ти да влезе в първите двама, защото следващото вече е с цветни бюлетини там. Има ли червена бюлетина и една държава ти каже, че не стои зад теб, не продължаваш.

И премиерът, и външният министър се възмутиха, че дори Русия и Германия са били забъркани в този скандал.

Даниел Митов - министър на външните работи: Спекулациите, които се появиха, тръгват от медийната среда и по никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдени, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за нашата кандидатура,за смяна или за подкрепа, или каквото ида било друго.

Министър Митов благодари и на Русия, и на Германия за бързата и адекватна по думите му реакция, с която те са заявили, че не желаят да влияят върху решенията на суверенна държава по номинацията за шеф на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови арести в Община Перущица
Масови арести в Община Перущица
Спасители на плажа – до края на септември
Спасители на плажа – до края на септември