НОВИНИ

Ирина Бокова трета в неофициалното гласуване за генерален секретар на ООН

Широк отзвук в световните агенции за факта, че българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокава е в челната тройка след първото неофициално гласуване в Съвета за сигурност на ООН, което се проведе вчера в централата на организацията в Ню Йорк. Бокова събра 9 гласа в подкрепа на своята кандидатура и се класира на трето място след кандидатите на Португалия и Славения Антонио Гутиереш и Данило Тюрк.Специалните ни пратеници в Ню Йорк Ирина Цонева и операторът Илия Иванов с новини за гласуването и отзвукът след него .

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
06:20, 22.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Трета в общото класиране и първа сред жените кандидатки - изключителен резултат за българския кандидат Ирина Бокова - това коментираха за "По света и у нас" неофициално дипломатически източници в централата на ООН. Гласуването вчера беше тайно, а представителите на 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН участвали в него нямат право да дават официална информация за вота. Те имаха възможност да гласуват за повече от един кандидат по три начина - окуражавам, не окуражавам и нямам мнение.

Това, което нашият екип научи по неофициален път е, че португалецът Антониу Гутериш е заел челното първо място в гласуването с 12 гласа "окуражавам", нито един "не окуражавам" и трима с "нямам мнение". Втори е словенецът Данило Тюрк с 11 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържали се". Ирина Бокова е трета - с 9 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържали се".

Следващите кандидати се подреждат така: 4 - Вук Йеремич - също с 9 гласа "за" като Бокова, но 5 "против" и 1 "въздържал се", 5 - Сърджан Керим също с 9 окуражителни гласа и повече "неокуражавам", 6 - Хелън Кларк, 7 - Сусана Малкора, 8 - Мирослав Лайчак, 9 - Игор Лукшич, 10 - Кристиана Фигерес, 11 - Наталия Герман, 12 - Весна Пусич.

Като изненадващо анализаторите коментират шестото място за новозеландката Хелън Кларк, сочена от мнозина в ООН за един от фаворити в надпреварата. Четвъртото и петото място за сръбски кандидат Вук Йеремич и македонския Сйрджан Керим също изненада мнозина. С тази класация реално четирима кандидати в челната шестица са от Източна Европа. Според дипломатически източници това предварително гласуване няма да е последно и е много вероятно следващото да е другият петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Щети за десетки хиляди левове е нанесъл пороят в Пловдив
​Щети за десетки хиляди левове е нанесъл пороят в Пловдив
Многохилядни митинги в подкрепа на турския президент
Многохилядни митинги в подкрепа на турския президент