НОВИНИ

Ирина Бокова взе участие в стратегическа конференция за борба с екстремизма

Евродепутатът Илхан Кючюк бе домакин на стратегическа конференция в Европейския парламент посветена на борбата с радикализма и насилствения екстремизъм посредством образование. Срещата се проведе на 21 март. Специален гост на събитието бе генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която изнесе реч за ролята на организацията в борбата с този глобален феномен. Участие в събитието взеха още Павел Теличка, вицепрезидент на Европейския парламент, както и евродепутати, дипломати, служители на европейските институциите и представители на гражданското общество.

ирина бокова взе участие стратегическа конференция борба екстремизма
bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 22.03.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

"За съжаление в наши дни младите хора са особено уязвими към радикализация. Радикализираните младежи обикновено се обръщат към агресивни екстремистки групи, за да намерят признание, идентичност и смисъл на своя живот. Ето защо, силно приветствам работата на ЮНЕСКО, под ръководството на г-жа Бокова, да се бори с този феномен посредством образованието.", заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово.

Той завърши своето изказване с думите на Нелсън Мандела, че образованието е най-мощното оръжие, което може да промени света и призова да направим нашите общества по-спокойни за бъдещите поколения.

В своята реч генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изложи тезата, че никой не е роден насилствен екстремист:

"Екстремистите се създават и поддържат. Младите хора се учат да мразят - ние трябва да ги научим на мир. Насилственият екстремизъм насажда страх и разделение - ние трябва да му отговорим с образование, с умения и възможности за гражданско участие и междукултурен диалог. Вярвам, че всички ние можем да съберем смелост от определението за мир чрез диалог и сътрудничество, което е и туптящото сърце на европейския проект. Това никога не е било толкова важно за континента и за света."

Сред гостите на събитието бяха и членове и симпатизанти на ДПС от Академичното дружество в София, които са на двудневна визита в Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк. По време на посещението те имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на институцията и да присъстват на събитие с президента на Европейския парламент Антонио Таяни посветено на шейсетгодишнината години от подписването на Римските договори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха италиански мафиот, укривал се от 10 години
Арестуваха италиански мафиот, укривал се от 10 години
ДАНС експулсира от България още един турски гражданин
ДАНС експулсира от България още един турски гражданин