НОВИНИ

Ирландският парламент одобри абортите

„Исторически ден за Ирландия“ - така премиерът Лио Варадкар определи решението на парламента да узакони абортите. Ирландският парламент прие закон, с който бременност до 12-а седмица ще може да бъде прекъсната. Досега всяка година стотици жени от ревностната католическа държава бяха принудени да пътуват до Великобритания, ако желаят да направят аборт.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:44, 14.12.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

След 9 часа дебати и 200 дни след референдума, при който над 66 процента от ирландците одобриха либерализацията на абортите, ирландският парламент узакони прекратяването на нежелана бременност. Досега това беше забранено от конституцията.

След като законът бъде подписан от президента, в Ирландия ще може да се прави аборт до 12 седмица от бременността, както и при опасност за живота и здравето на бременната жена или при доказани увреждания на плода. Появиха се коментари, че законът не е достатъчно либерален, след като всички 60 предложения за поправки бяха отхвърлени от депутатите.

Здравният министър приветства историческото решениe и го определи като успешен край на битка, водена от ирландските жени в продължение на 35 години. Очаква се законът да влезе в сила от 1 януари. Досега средно 3000 жени годишно пътуваха до Великобритания, за да прекратят нежелана бременност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Косовският парламент одобри създаването на армия
Косовският парламент одобри създаването на армия
Депутатите приеха антикорупционния закон на първо четене
Депутатите приеха антикорупционния закон на първо четене