НОВИНИ

​Ирландският премиер изрази безпокойство от съюз с консерваторите на Тереза Мей

Ирландският премиер Енда Кени изрази днес безпокойство от перспективата за съюз между северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) и консерваторите на британската министър-председателка Тереза Мей, което според него би било предизвикателство за мирния процес в Северна Ирландия, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
18:30, 11.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света
​ирландският премиер изрази безпокойство съюз консерваторите тереза мей

В телефонен разговор с Мей ръководителят на ирландското правителство посочи, че нищо не бива да поставя под въпрос Споразумението от Разпети петък и изрази тревога от предизвикателствата, които би предизвикало евентуално споразумение между ДЮП и британските тори, съобщи говорител на Кени в комюнике.

Самият Кени, който идната седмица отстъпва поста на новоизбрания премиер Лио Варадкар, написа в Туитър, че е говорил с Мейн и е изразил безпокойство, че нищо не бива да поставя под съмнение Споразумението от Разпети петък както и от евентуална липса на гласове на националистите в Уестминстър. Консерваторите на Мей преговарят с ултраконсервативната протестантска ДЮП, след като изгубиха абсолютното си мнозинство в парламента на парламентарните избори в четвъртък.

Подкрепата на десетината депутати от ДЮП е абсолютно необходима, за да се осигури малко мнозинство на торите, които вече разполагат само с 318 места в парламента. Проектът за обединение обаче предизвиква критики поради социалния консерватизъм на северноирландската партия, както и поради възникващия въпрос за неутралността на британското правителство в Северна Ирландия - регион все още в плен на голямо напрежение, 20 години след сключването на мирното споразумение.

Споразумението от Разпети петък (или Белфасткото мирно споразумение - бел. р.) сложи край през 1998 година на 30 години междурелигиозно насилие, при което загинаха над 3000 души във войната срещу протестанти и републиканци католици. По силата на споразумението най-голямата партия в Северна Ирландия, ДЮП, влиза в задължителна коалиция с републиканската партия Шин Фейн.

Другата северноирландска националистическа партия - Социалдемократическата и лейбъристка партия (СДЛП) - не успя да спечели места в парламента, на което се дължи безпокойството на Енда Кени от евентуално отсъствие на гласове на националистите в Уестминстър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ​БСП настояват за актуализация на бюджета
От ​БСП настояват за актуализация на бюджета
Местен референдум за златодобива в община Трън
Местен референдум за златодобива в община Трън