Ирландският премиер Енда Кени предупреди, че е възможно да бъде върнат граничният контрол между неговата страна и Великобритания, ако Обединеното кралство напусне ЕС. В изказването си той призова директно стотиците хиляди ирландски избиратели, които ще имат право да участват в референдума на 23 юни, да гласуват за оставане на Великобритания в съюза.

© снимка: БТА

"Дали ще има граничен контрол или митнически контрол, тези неща са възможни, но очевидно за тях ще са нужни доста сериозни преговори и моето предпочитание е ирландският народ, който има значително участие в този референдум, да гласува за оставане, Великобритания да продължи да бъде силен и важен член на Европейския съюз и в бъдеще", каза Кени. С изказването си ирландският премиер стана третият чуждестранен лидер след президента на САЩ Барак Обама и японския премиер Шиндзо Абе, призовал Великобритания да остане в ЕС.

Кени заяви също, че членството на Лондон в съюза е жизненоважно за мирния процес в Северна Ирландия.
Гласуването на референдума на 23 юни ще е като на парламентарни избори, което според британската избирателна система означава, че в него освен британците ще могат да гласуват и гражданите на Република Ирландия, Малта и Кипър, живеещи на територията на Обединеното кралство.