НОВИНИ

Ироничен протест срещу недоразуменията при пресичане на пешеходна пътека

Нови промени в Закона за движение по пътищата да уточнят правата и задълженията на пешеходците. Това предлага председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. Той присъства на своеобразен ироничен протест на граждански организации против становището на адвокатурата, че предимството на пресичащия на пешеходна пътека не е абсолютно. Днес на пешеходната пътека пред Софийския университет граждански организации показаха нагледно противоречията в Закона, които се отнасят до пешеходците.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
17:45, 04.10.2016
Чете се за: 00:51 мин.

Няколко гледни точки към един въпрос - винаги ли правото е на страната на пешеходеца, ако той е на пешеходна пътека. - това е въпросът.

Владимир Тодоров - Българска асоциация на пострадали при катастрофи: "Ние настояваме, че безумното предложение пешеходецът да преценява скоростта на идващия автомобил, да играе ролята на радар и екстрасенс трябва да отпадне, трябва да се промени законодателството".
"Искаме да сме европейска държава, където стъпвайки на пешеходна пътека, автомобилите трябва да спират."

"Трябва да дам знак на водачите, че ще преминавам пешеходната пътека. Само че в тяхното решение не е уточнено с лява, дясна ръка, напред, напред нагоре как точно да подам този сигнал, така че ще импровизираме."

"Ако аз водя двете си деца за ръка, как ще вдигна ръка? Трябва да вдигна крак може би."

Настимир Ананиев - председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения - НС: "Ще инициирате ли промени в Закона за движение по пътищата?" -Да, с колежката от ГЕРБ Нели Петрова миналата седмица обсъждахме точно тези решения и се разбрахме да седнем в една работна група и да внесем предложения, които да дефинират точно тези права и задължения по-ясно, тъй като в момента се дава възможност за едни тълкувания, които всъщност могат да изкарат човека, който е бутнат съпричинител".

Как ви звучи ако ви кажем, че заради катастрофи е изчезнал един малък български град като Самоков. За последните 15 години неговото население е загинало по пътищата. Жителите на друг, по-голям град като Ямбол, около 60 хиляди души, пък лежат по болниците."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават учителските заплати с 10 %
Увеличават учителските заплати с 10 %
Почина уважаваният диригент доц. Атанас Варадинов
Почина уважаваният диригент доц. Атанас Варадинов