НОВИНИ

Искат кандидат-учителите да минават задължителни психотестове

Трябва да се изработи регламент и „филтрираща” система от тестове за постъпващите на работа учители. Това са част от предложенията, които са отправени към Министерството на образованието от гилдията и директори на училища. В момента в Министерството се подготвят съпътстващите наредби към новия закон за училищното и предучилищно образование.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
07:02, 13.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Създаването на своеобразни „входни тестове” ще спре влизането в системата на образование на хора със заболявания, които могат да застрашат с поведението си децата. Това са психически болести, които биха отключили агресия към учениците и колегите. Преминаването на всички учители през психотестове обаче не се приема от синдикатите:

Юлиян Петров – синдикат „Образование” – КТ Подкрепа: "Смятам категорично, че един такъв тест би накърнил авторитета на учителя и всъщност би навредил повече отколкото да помогне".

Повечето родители и част от преподавателите, обаче са убедени, че ако има психотестове ще бъдат по-спокойни за децата и себе си, докато са в училище.

Елена Налбантова – директор на ОУ „Кочо Честеменски” - Пловдив: "Хубаво би било в нормативната уредба на Република България да има филтър, в който да се види този човек може или не може да работи с деца".


;

Доброто здраве на преподавателите може да се гарантира и по много други начини, убедени са синдикалистите. Създаването на компенсаторни механизми ще облекчи преподавателите. Намаляването на часовете след определени години в системата е един от тях. Това вече е практика в много европейски държави. Има и други възможности:

Юлиян Петров – синдикат „Образование” – КТ Подкрепа: "Това е всъщност година за квалификация или година за релакс, която я има във френската образователна система в израелската образователна система, в Румъния, в Полша".

От Министерството на образованието препратиха нашите въпроси за създаването на система за проверка на психическото здраве на преподавателите към здравното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радомирско село иска копие от старопечатна книга
Радомирско село иска копие от старопечатна книга
Четем ли внимателно етикетите на храните?
Четем ли внимателно етикетите на храните?