НОВИНИ

Искат национална система за оценка на храните

Да бъде създадена национална система за оценка на храните поискаха от Асоциация „Активни потребители“.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандръкова
07:45, 14.12.2015
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Искат национална система за оценка на храните

е настояват това да става чрез акредитирани лаборатории и по одобрени методи. У нас вече има производители, които сами правят сравнителни тестове на продуктите си. Идеята е това да става на национално ниво, за да може потребителят да има независима информация за качеството на стоките. Тази практика е широко разпространена в Европа, стана ясно на бизнес конференция за българските храни в Пловдив.

Сравнителните тестове на храните се правят от независими експерти по одобрени критерии въз основа на взети проби от продукта. Резултатите се представят във вид на таблици и в зависимост от тях продуктът получава оценка в различен цвят.

доц. д-р Елка Василева – Асоциация „Активни потребители“: "Пример мога да дам със сравнителни тестове на кисело мляко, на българското сирене, хляб, масло и така нататък. Потребителят по много удобен начин с цветове - зелено, червено, жълто би могъл да се ориентира в зависимост от това какво търси".

Продуктите с отлично качество се оцветяват в зелено, а най-некачествените - в червено. Сравнителни тестове се правят в Германия, Англия и скандинавските държави.

доц. д-р Елка Василева – Асоциация „Активни потребители“: "За разлика другите методи за представяне на информация като например рекламата или съответните лога, марки, които се намират върху етикета на продукта, сравнителните тестове показват една обективна оценка, независима от страна на производителя, която е направена по една научна методика".

За родните производители най-добрата оценка за продукцията им е доверието на клиентите. Мария и Иван имат малка фирма за производство на туршия и консервирани храни. Стоката им се търси, защото влагат в нея качествени продукти.

Мария Иванова: "Всичко е по домашна рецепта приготвено".
Иван Иванов: "Има много търсене, защото е направена както трябва. Вкусна е, хубава е, харесват я и звънят непрекъснато отвсякъде".

От Асоциация „Активни потребители“ призовават институциите, неправителствените организации и производителите да бъдат по-активни в създаването на сравнителни тестове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветеринарите отбелязват професионалния си празник
Ветеринарите отбелязват професионалния си празник
Папа Франциск приветства споразумението за климата
Папа Франциск приветства споразумението за климата