НОВИНИ

Искат оставката на румънски министър заради грешка в изказване за ракети

Грешка на румънския министър на отбраната Михай Фифор предизвика остри реакции и коментари в страната. В телевизионно интервю той обяви, че във военната база в Девеселу има балистични ракети, а не ракети-прехващачи.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
23:22, 02.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

"Континентален гаф", "Фифор се изпусна" са малка част от заглавията на публикациите, които подробно описват гафа на Михай Фифор.

Медиите цитират бившия президент Траян Бъсеску - изявлението на Фифор злепоставя Румъния и САЩ пред съюзниците, които може да си помислят, че сме ги дезинформирали за оборудването в Девеселу. Фифор се превърна в най-силния съюзник на Руската федерация в дискредитирането на стратегическите решения на Румъния, САЩ и НАТО, казва още Бъсеску.

А според бившия дипломат номер едно на Румъния - Кристиян Дяконеску, министърът на отбраната се е вписал точно в тона на посланията на Москва. И двамата политици призоваха за оставката му.

Грешката не беше подмината от Русия. Секретар в руското посолство в Букурещ каза, че изявлението на Фифор е доказателство, че щитът в Девеселу е пряка заплаха за Москва.

Днес самият министър призова да се спре с коментара по темата.

Михай Фифор, министър на отбраната: Румъния няма балистични ракети във военната база в Девеселу. Мисля, че е време да сложим край на тези спекулации. Там имаме противоракетен щит и ракети-прихващачи.

Румънски военни анализатори смятат, че грешката ще бъде максимално експлоатирана от Русия, но няма да попречи на предстоящото посещение на Фифор в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбин беше осъден условно заради смъртна заплаха към президента Вучич
Сърбин беше осъден условно заради смъртна заплаха към президента Вучич
ООН организира извънредна среща за Йемен
ООН организира извънредна среща за Йемен