Германската опозиция поиска оставката на вътрешния министър Хорст Зеехофер заради случая със самоубийството на депортирания афганистански мигрант, чиято кандидатура за убежище беше отхвърлена. Мъжът беше един от 69-мата депортирани от Германия тази седмица.

Ироничните коментари на Зеехофер, че полетът на депортираните е съвпаднал с празненствата по случай 69-ия му рожден ден, провокираха яростни критики от политическите му противници.

"Точно 69 бяха върнати обратно в Афганистан на 69-ия ми рожден ден - не беше по моя заповед", заяви Зеехофер вчера. Представител на Свободната демократическа партия заяви пред вестник "Тагесшпигел", че човек, който прави подобни цинични коментари, "очевидно е на грешната работа".

Говорителят на афганистанското министерство по въпросите на бежанците Хафиз Ахмад Миакел заяви, че депортираният от Хамбург на 4 юли мъж е бил намерен мъртъв, след като се е обесил вчера в хотелската си стая.

Високопоставен служител в областта на миграцията, помолил за анонимност, разкри, че 23-годишният афганистанец, родом от провинция Балх, е живял в Германия в продължение на осем години, преди да бъде депортиран за Афганистан, отбелязва ДПА. Разследването по случая продължава.