Повторно преброяване на бюлетините от местните избори искат представители на политически партии в няколко града от Благоевградска област. Оспорват се решенията за избор на кмет на селата Кулата, Дамяница и Копривлен. Най-много жалби до Административния съд с искане за преразглеждане на изборния резултат са подадени от кандидати за общински съветници от общините Благоевград и Петрич.

Благоевград

По 7 жалби срещу решенията на Общинските избирателни комисии, с които е обявен съставът на новите Общински съвети, са подадени в Благоевград и Петрич.

Йона Мавревска - говорител на Административен съд - Благоевград: Оспорването е за валидността на вота, отчетените като недействителни бюлетини и отчетения преференциален вот за отделните кандидати в интегралната бюлетина.

Димитър Стойчев, който не е успял да влезе в новия Общински съвет, е категоричен, че вотът на благоевградчани не е отчетен правилно. Застъпник на партия АБВ, от която той се е кандидатирал, го е уверил, че в деня на изборите за неговия номер 106 в една от секциите е имало 8 преференции.

Димитър Стойчев: В протоколите, които се качиха от ОИК - Благоевград , осемте преференции бяха отбелязани на номер 105. Това се случи и в още много други секции, където не бяха отчетени правилно резултатите.

Димитър Стойчев твърди, че за него има около 30-40 преференции, които не са отчетени.

За началото на следващата седмица в Административния съд е насрочено дело, на което ще се реши дали бюлетините от местния вот в Благоевград ще се броят отново.

В Благоевград победата е за независимия кандидат Румен Томов

В Благоевград победата е за независимия кандидат Румен Томов

В Благоевград - балотажа спечели независимият кандидат, който беше подкрепен от БСП - Румен Томов. Той събра 16% повече от опонента си и досегашен кме...