Увеличаване на бюджета за дентално лечение поискаха от Сдружението на българските зъболекари. Тази година Здравната каса е заделила 157 милиона лева. Според сдружението сумата била крайно недостатъчна за адекватно лечение.

Те изнесоха данни, според които повечето българи търсят дентална помощ само в краен случай - при силна болка или разрушаване на зъбите, а това е причината 20% от възрастните хора да останат без нито един зъб.

Предвижда се от септември здравната каса да започне да плаща протези на хората между 65 и 69 години. И тази година касата покрива едно вадене на зъб и две пломби за пациентите над 18 години.

д-р Антоний Кънев - председател на Сдружение на българските зъболекари: 2 безплатни пломби, които ясно и точно са опоменати, че са от амалгама и химиополимер. Това са некачествени материали, които в част от Европа са забранени. И пациентът трябва да си доплати. И става дума за 75 лева на година - представяте ли си колко е обидно това 75 лева да имате право вие здравно осигурения. Какво да свърши колега, който отива в провинцията да работи и разчита главно на касата?