НОВИНИ

Исландия почете изчезването на първия ледник

Исландия отбеляза изчезването на първия ледник. На символична възпоменателна церемония беше поставена паметна плоча с надпис "Писмо към бъдещето".

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:42, 19.08.2019
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Глобалното затопляне стана причината ледникът Ок (Окьокюл) да изгуби статута си заради стопяване и изтъняване. На специална церемония беше поставена паметна плоча с послание към бъдещето.

На нея пише, че през следващите 200 години същата съдба очаква и други ледници. "Ние знаем какво се случва и какво трябва да се направи", пише още на плочата.

Катрин Якобсдотир, министър-председател на Исландия: Свидетели сме на различни проявления на климатичната криза, но тя е една и съща. Нуждаем се от международно сътрудничество. Наистина трябва да преосмислим начина, по който се изправяме пред това предизвикателство.

На церемонията присъстваха десетки граждани, студенти и деца.

Студентка: Тъжна съм. Този момент ще се помни от бъдещите поколения. Знам, че един ден внуците ми ще ме попитат какъв е бил този ден и защо аз не съм направила достатъчно.

Исландският ледник практически губи статута си още през 2014 година, а процесът на постепенно му намаляване се наблюдава от 1890 година.

Оддур Сигурдсон, исландски геолог: Ледниците изчезват изключително бързо. През последното столетие може би са унищожени около сто, а през следващите десетилетия са застрашени между 250 и 270.

Климатичните промени ще бъдат главна тема на предстоящата тази седмица среща в Исландия на лидерите на страните от Северния съвет с участието на германския канцлер Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Росатом“ подаде заявление за участие в избора на инвеститор за АЕЦ „Белене“
„Росатом“ подаде заявление за участие в избора на инвеститор за АЕЦ „Белене“
Жителите на село Правда сами построиха физкултурен салон за местното училище
Жителите на село Правда сами построиха физкултурен салон за местното училище