НОВИНИ

Исландските депутати ще взимат 9000 евро на месец

Исландските депутати, влизащи в парламента след изборите на 29 октомври, ще имат 44-процентно увеличение на заплатата и ще получават по 9000 евро на месец, за да се гарантира финансовата им независимост. Това предаде Франс прес, като се позова на комисията, която определя заплатите в държавния сектор.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:06, 02.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
исландските депутати взимат 9000 евро месец

Комисията се състои от петима души, от които трима се назначават от парламента, един - от Върховния съд и един - от министъра на финансите. Задачата ѝ е да определя възнагражденията на депутати, министри, магистрати и други държавни служители.

Според комисията финансовата независимост на депутатите е от фундаментално значение в страна, разтърсена от финансова криза през 2008 г. и от скандала с офшорните сметки, разкрити при аферата "Панамски документи" през април.

Работата на 63-мата исландски депутати, избирани с четири годишен мандат, няма аналог на трудовия пазар и досегашното им възнаграждение изобщо не отчиташе времето, което те й посвещават извън Алтинга (парламента), посочи в комюнике комисията.

Пиратската партия, която критикува злоупотребите на исландския елит, заяви, че е против тези "шокови" заплати.

"Като отхвърлят увеличението, парламентаристите ще отправят ясно послание, че не искат да задълбочават пропастта между парламента и гражданите", отбеляза водачката на "пиратите" Биргита Йонсдотир в профила си във Фейсбук. Крайно необходимо е да се създадат условия за обществено доверие, добави тя.

Предсрочните парламентарни избори през уикенда не излъчиха категоричен победител. Управлявалата досега десница изгуби абсолютното си мнозинство, но Партия на независимостта остава първа политическа сила на острова. В другия край на политически спектър, левоцентристката коалиция, водена от Пиратската партия, не успя да си осигури над 50 процента от гласовете и сега предстоят трудни преговори за съставяне на управляваща коалиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Румъния проведоха мащабно учение за реагиране при земетресение
В Румъния проведоха мащабно учение за реагиране при земетресение
Възстановяват паметник на културата в центъра на село Малорад
Възстановяват паметник на културата в центъра на село Малорад