НОВИНИ

"Ислямска държава" нападна Киркук, битката за Мосул продължава

Град Киркук, в Северен Ирак, беше подложен на масирана атака от страна на Ислямска държава. При нападения в различни части на града са загинали близо 20 души. Губернаторът на Киркук изказа предположение, че това е опит за отвличане на вниманието от офанзивата за превземане на Мосул, последната голяма крепост на Ислямска държава в Ирак.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:08, 21.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Ислямска държава пое отговорност за няколко самоубийствени нападения, извършени тази сутрин в Киркук. В същото време нейни бойци щурмуваха полицейски участъци и правителствени сгради. По улиците на града се водеха престрелки между джихадисти и силите на реда. Имаше съобщения за превзети сгради, сред които кметството, хотел и джамия. Губернаторът на Киркук Наджмадин Карим обяви извънредно положение, но съобщи, че нападенията са отбити. Но джамиите останаха затворени и петъчната молитва беше отменена.

Киркук се намира в богат на петролни залежи район в Северен Ирак. За града спорят властите в Багдад и Кюрдският автономен регион. От дълго време той е център на напрежение и на чести нападения от страна на "Ислямска държава". Днешното става четири дни след началото на мащабната офанзива за отвоюване на Мосул - последната голяма крепост на джихадистите в Ирак.

Днес са превзети още две села край града. Увеличиха броя на въздушните удари в подкрепа на иракската армия и кюрдските сили. От ООН изнесоха данни, че поне 550 семейства от селата са били принудени да се преместят в Мосул. Има опасения, че джихадистите смятат да използват хората като жив щит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АГ болница Шейново получи нова мобилна техника
АГ болница "Шейново" получи нова мобилна техника
Световни новости на „Медикус, денто, галения“
Световни новости на „Медикус, денто, галения“