НОВИНИ

"Ислямска държава" нападна турска база край Мосул

Бойци на "Ислямска държава" нападнаха с ракетен обстрел турска база до иракския град Мосул. При атаката са убити иракски бойци и пешмерги. Ранени са четирима турски войници.

bnt avatar logo
от БНТ
06:10, 17.12.2015
Чете се за: 00:37 мин.
По света


Турските въоръжени сили съобщиха, че нападението е извършено с ракети "Катюша", изстреляни от "Ислямска държава" срещу кюрдските сили пешмерга. При атаката са били леко ранени четирима турски войници, които са приети за лечение в болница. Нападението срещу лагера край Мосул е било част от по-широка офанзива на "Ислямска държава" срещу кюрдски позиции около града.

Кюрдските сили са отблъснали многобройни атаки на екстремистите, които са разположили девет коли бомби и са реализирали осем самоубийствени нападения. Седем членове на кюрдските сили пешмерга са загинали. При сраженията са загинали над 70 бойци на джихадисти, а самолети на предвожданата от Съединените щати коалиция са нанесли 25 въздушни удара по групировката.


;

Разполагането на около 150 турски войници в базата по-рано този месец обтегна отношенията между Турция и Ирак. Според премиера Хайдер ал Абади, турското военно присъствие е нарушение на иракския суверенитет. От Анкара заявиха, че целта е обучение на силите, които се борят срещу "Ислямска държава" в района на Мосул. Тази седмица Турция изтегли част от военните си, но Багдад настоява за пълно изтегляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева на среща с парламентарните групи
Екатерина Захариева на среща с парламентарните групи
Новините в 100 секунди - 6 часа, 17.12.2015
Новините в 100 секунди - 6 часа, 17.12.2015